Naša vizija: Slavonija na svjetskoj mapi destilata
Bekrija je obiteljska destilerija koja polako i precizno pretvara slavonski terroir u čistu čašu: voće iz vlastitih voćnjaka, pčele kao čuvari uroda, kontrolirana fermentacija i spora destilacija, bez prečaca. Rakije dozrijevaju u slavonskom hrastu 24+ mjeseca, a ograničene, numerirane serije potvrđuju standard koji ne popušta. Nagrade nas potvrđuju, no najvažniji su trenuci koje ljudi pamte kad se natoči prva čašica.
Naša vizija: Slavonija na svjetskoj mapi destilata
Vjerujemo da se vrhunske stvari ne rađaju na brzinu. Stvaraju se polako iz zemlje, iz ruku i iz odluka bez prečaca. Naša vizija je jednostavna i velika: pokazati da Slavonija može stajati uz bok najboljim destilatima svijeta.
Slavonija je više od ravnice; to je terroir s karakterom, zemljom bogatom i plemenitom, jutarnjim maglama koje čuvaju aromu, rijekama koje donose mir i ritam, te slavonskim hrastom koji već stoljećima daje najbolji dom plemenitim pićima.
Vjerujemo da se iz ovog krajolika, uz znanje i strpljenje, može stvoriti destilat koji govori istim jezikom kao i najbolji škotski viskiji, francuske rakije i talijanske grapp, a to je jezik preciznosti, čistoće i karaktera. Mi smo tu da to dokažemo, bocom po bocom, bez kompromisa.

Gdje sve počinje: u voćnjaku
Bekrija nije započela u destileriji, nego u voćnjaku. Prvi šljivik posadili smo 2020. i to skromnih 70 stabala. Danas je to više od 700 stabala i dalje raste, ne iz ambicije za količinom, nego iz želje za stabilnošću kvalitete i vlastitim potpisom koji se prepoznaje u svakoj seriji. Svako stablo je malo obećanje budućim bocama, budućim berbama, budućim generacijama koje će nas naslijediti.
U svemu što radimo želimo biti pošteni prema prirodi. Zato smo uveli košnice: pčele oprašuju šljivike, jačaju urod i vraćaju ravnotežu zemlji iz koje sve počinje. Med koji nastaje u našem voćnjaku ima isti potpis terroira kao i naše rakije te tako postaje Med Bekrija te važan sastojak Bekrija Medice. Isti ritam prirode koji pokreće pčele, pokreće i nas: polako, točno, iz dana u dan.

Standard koji ne popušta
Vrhunska rakija ne počinje u kotlu več u trenutku berbe. Biramo zrelo, ali ne prezrelo voće, jer samo tako čuvamo svježinu i prirodne kiseline koje nose aromu; koštice obavezno uklanjamo, jer čistoća okusa počinje čistim izborima. Fermentacija je kontrolirana, nikad prepuštena slučaju: podešavamo kiselost komine (pH 3,0–3,2), koristimo selekcionirane kvasce i enzime, držimo temperaturu pod kontrolom i pratimo tijek svakog dana.
Ne čekamo “po osjećaju” već mjerimo, bilježimo i destiliramo čim je fermentacija završena, dok su arome najživlje i najčišće. To je naš standard koji ne popušta: znanost kao temelj, intuicija kao nadogradnja, a rezultat je čaša u kojoj se voće osjeća kao da je upravo ubrano.
Destilacija koja ide sporije od vremena
U kotlu nemamo što dokazivati brzinom. Grijemo polako, režemo precizno i slušamo destilat kako diše. Frakcije destilacije:
-
Glava ide van jer nema ničega u njoj što želimo u čaši.
-
Srce je jedino što zadržavamo: čisto, aromatično, uravnoteženo, s punim spektrom voćnih nota i topline koju želimo potpisati.
-
Rep ne miješamo sa srcem, iako bi povećao prinos, jer svaka kap koja razvodnjava karakter i zapravo nas udaljava od onoga pića kakvo želimo.
Zvuči jednostavno, ali najčešća pogreška je upravo suprotno: goniti količinu nauštrb kvalitete. Mi biramo manje da bismo dali više u okusu i to je filozofija koja se ne vidi na brojčanicima, ali se osjeti na nepcu.
Drvo koje uči strpljenju
Bekrija odležava u slavonskom hrastu i to u novim, srednje starim i starim bačvama. Svaka bačva je druga škola strpljenja: jedna daje toplinu i vaniliju, druga mig badema i meda, treća začinski rub koji zaokružuje gutljaj. Ne bojamo rakiju, ne koristimo prečace i ne prikrivamo vrijeme već ga puštamo da radi za nas.
Naš standard je 24 mjeseca u drvu, a pripremamo i posebne serije koje će dozrijevati 3 i 5+ godina. Neki okusi jednostavno trebaju više vremena da se izgovore do kraja; mi im ga dajemo, jer vjerujemo da su tišina i čekanje ponekad najbolji majstori.

Zašto su naše serije ograničene
Kad odbaciš glavu i rep, destiliraš sporo i držiš rakiju u bačvi dvije ili više godina, ne možeš imati tisuće boca po seriji. Upravo zato su naše boce numerirane i zato otvoreno kažemo da nisu za svakoga nego za one koji biraju pažljivo, za kolekcionare trenutaka i okusa, za ljude koji prepoznaju trud skriven u detalju. To je bit premium segmenta: više pažnje po boci, više priče po gutljaju, više smisla u svakoj odluci.
Nagrade kao potvrda, ne i cilj
Ponosni smo na zlatna odličja i titule šampiona koje smo osvojili jer to su pečati struke da put kojim idemo ima smisla. Posebno nas vesele priznanja za Šljivovicu 2023., Dunju, Kajsiju i Cherry Barrel Aged Gin, jer pokazuju da naš terroir i naš pristup imaju međunarodnu “težinu”. Ali naše stvarne nagrade žive u porukama kupaca koji se vraćaju, u poklonima koji oduševe kad stignu u prave ruke, u malim tišinama za stolom kad se natoči prva čaša i svi, barem na trenutak, prestanu žuriti.

Naša obiteljska priča
Mi smo mlada obitelj, jedna kći već trči kroz voćnjak, druga je tek rođena i u destileriji pomažu svi koliko mogu, jer ovo nije samo posao, nego način života koji gradimo zajedno. Učimo svakog dana: o zemlji, o vremenu, o strpljenju, o sebi. Ostavit ćemo voćnjak, znanje i utaban put onima koji dolaze nakon nas, i baš nas to obvezuje da danas radimo najbolje što znamo. Svaka odluka, od berbe do boce, dio je naslijeđa koje želimo ostaviti: čisto, pošteno i trajno.
Gdje idemo?
-
Slavonija u čaši fine gastronomije. Želimo da naše rakije i ginovi budu prisutni u restoranima koji razumiju priču iza okusa, gdje se terroir sluša jednako pažljivo kao i recept.
-
Međunarodne pozornice. Sajmovi, festivali, ocjenjivanja. Svako mjesto na kojem se cijene preciznost, konzistentnost i karakter, mjesto je na kojem se želimo pojaviti i mjeriti s najboljima.
-
Proširenje voćnjaka i pčelinjaka. Više vlastitog voća, više meda, više kontrole nad kvalitetom od korijena do čaše, jer vertikala kvalitete počinje u zemlji, a završava u vašoj ruci.
-
Nova izdanja i duža odležavanja. Uz Šljivovicu, Kajsiju, Viljamovku, Dunju i ginove uključujući inovacije poput Magic Gina i odležanog Cherry Gina pripremamo i serije koje će čekati onoliko koliko treba da postanu “tiha remek-djela”.
Kako želimo da nas pamtite
Po čistoći okusa i ravnoteži, da toplina grije, a ne peče.
Po tišini koja se dogodi kad se natoči prva čašica i svi, bez dogovora, uspore.
Po tome što ne žurimo, jer znamo da dobre stvari traže vrijeme i da se strpljenje uvijek vrati, najčešće baš u trenutku kad se čaša dotakne usana.
Kad trenutak zaslužuje više – Bekrija.
P. S. Ako ovo dijelite s nekim, učinite to polako.
Zato postoje numerirane boce jer svaki broj je nečiji trenutak, nečija priča i nečiji razlog da se na kratko zaustavi vrijeme.
0 komentara